





Engage. Embrace. Empower.

## EDGE 3 Conference 2024 - Agenda

### Day 1: Wednesday 24 April

Time	Ses	Session Speaker				Room	
09:15-10:15		Registration, Coffee	, Exhibition	Foyer			
10:15-10:25	Weld	Welcome (10 mins) Professor James Batche			or, Director, Clinical Informatics Research Unit, University of s Walsh, BBC Medical Editor	VOX 3-5	
10:25-10:45	Pandemic Reflections and Research Evolution Fergu			rgus Walsh, BBC Medical Editor			
10:45-11:05	A Re	al Research Story (20 mins)				VOX 3-5	
11:05-11:25	EDG	<b>E 3</b> (20 mins)	Professor James Batchelor, Director, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton			VOX 3-5	
11:25-11:50	Data	<b>in the New RDN</b> (25 mins)	Mick Mullane, Information Technology Lead and Laura Bousfield, Head of Study Support Services, NIHR			VOX 3-5	
11:50-12:15	<b>SDE</b> (25 m	(Secure Data Environment) and EDGE nins)	Professor James Batchelor, Director, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton, and Alex Ide, Executive Vice President, BC Platforms			VOX 3-5	
12:15-13.15	<b>Networking lunch, Exhibition, Interactive Zone &amp; Ask The Experts (EDGE Team)</b> (1 hour)						
		Make	e vour wav t	to your chose	n breakout	Boardroom 2	
Demo sessio	ons: D	1 and D2, and Breakouts: B1 - B4	,	,	Speaker	Room	
13:25-14:25 1 hour demo	D1	Finance Demo Hour (The Basics)		Choose: D1 or D2	Ben Grace, Client Manager, and Stevie Barre, Programme Manager, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton, and Mat Davis, Research Information Manager, University Hospitals Dorset NHS Foundation Trust	VOX 1&2	
	D2	EDGE & BI Demo: Creating Interactive Dashboard Smart Narratives with Power BI and EDGE	ds &		Visveswaran Mallayan, Research and Innovation Manager, Manchester University NHS Foundation Trust	VOX 4&5	
13:25-13:55 30 mins	B1	Balancing the Scales: Using EDGE as a Collaborat for Workload Analysis and FTE Assignment	ive Tool	OR Choose:	James Schoales, Portfolio Data Analyst, 3CTN, Canada	VOX3	
breakouts	B2	Clinical Features of EDGE		B1 or B2	Laura Price, Research Sister, The Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust	Boardroom 1	
14:00-14:30 30 mins breakouts	B3	EOI to Site Selection: Tracking the Journey Using EDGE		PLUS B3 or B4	Melba Knighton, Research Support Assistant, and Kate Ames, Interim Research Manager, Salisbury NHS Foundation Trust	VOX3	
	В4	Leveraging EDGE for Clinical Trial Transformati Zealand	on in New		Katie Rice Borroz, Clinical Research Services Manager, Liggins Institute, New Zealand	Boardoom 1	
14:30-14:45	Coffee break, Exhibition & Interactive Zone (15 mins)						
Demo sessio	on: D3, and Breakouts: B5 - B9 Speaker						
14:50-15:50 1 hour demo	D3	Workflows Demo Hour (The Basics)		Choose: D3 OR	Vicky Joslin, Senior Trial Coordinator, Cambridge University Hospitals NHS Trust	VOX 1&2	
14:50-15:20	B5	Electronic Site File & Archiving		Choose:	Brendon James, Research Governance Officer, Royal Cornwall Hospital NHS Trust	VOX3	
30 mins breakouts	<b>B6</b>	Participant tracking in EDGE - Hints and Tips whi Supporting Simple or Complex Study Schedule	lst	B5 or B6 	Rachel Bolton, Senior Clinical Research Nurse/Team Leader for Cancer, East Lancashire Hospitals NHS Trust	VOX 4&5	
15:25-15:55 30 mins	B7	Managing Clinical Research Data Through EDC a (Drop-in)	nd more	B7, B8	CORE Team, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton	Boardroom 1	
breakouts/ drop-in	<b>B</b> 8	Engaging Senior Leaders, Delivery Leads, and C Teams in the Value of EDGE	linical	or B9	Rachel Rikunenko, Research Governance & Quality Assurance Lead, and Joanne Sawyer, Head of Research & Innovation, The Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust	VOX3	
	B9	Implementing the EDGE Delegation Log			Annemie Stewart, Operations Manager, University of Cape Town, South Africa	VOX 4&5	
					closing (5mins)	VOX3	
16:00 - 16:15	Day 1 Closing Remarks (15 mins)Professor James Batchelor, Director, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton and Fergus Walsh, BBC Medical Editor						
16:15-18:45	Free	Time (2.5 hours)					
8:45-19:15	Networking Drinks Reception (30 mins)						
19:15-21:15	Networking Dinner (2 hours)						
21:15-21:45	Awards						
	Entertainment						







### Engage. Embrace. Empower.

# EDGE 3 Conference 2024 - Agenda

### Day 2: Thursday 25 April

Time	Sess	Session Speaker				Room		
08:45-9:15		Registration, Coffee, Exhibition, Interactive Zone & Networking (30 mins)						
09:20-09:40	Welcome (20 mins) Profe			ofessor James Batchelor, Director, Clinical Informatics Research Unit, University of uthampton, and Fergus Walsh, BBC Medical Editor				
09:40-09:55	A Real Research Story (15 mins)					VOX 3-5		
09:55-10:20		<b>bing the Canadian Cancer Trial Landscape for</b> <b>archers and Patients</b> (25 mins)	James Schoales, Portfolio Data Analyst, 3CTN, Canada		VOX 3-5			
0:20-10:50	Moni	toring Strategic Goals Through EDGE		Louise Bell, Head of Research, University Hospitals Dorset NHS Foundation Trust, and Ruth Fennelly, Senior Clinical Trials Assistant, Salisbury NHS Foundation Trust		VOX <sub>3-5</sub>		
		Comfort break/	Make your	way to your cl	hosen breakout (10 mins)			
Demo sessio	n: D4,	and Breakouts: B10 - B14		Speaker	Room			
11:00-12:00 1 hour demo	D4	Reports Demo Hour (The Basics)		Choose: D4	Graham Halls, Business Intelligence Manager, LCRN Wessex	VOX 1&2		
11:00 - 11:30 and 11:30 - 12:00	B10	Using EDGE for Remote Monitoring		OR B10 and	Mikayala King, R&D Governance, QA and Sponsorship Manager, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust	VOX 3-5		
30 mins breakouts	B11	Streamlining EDGE intake through Power Autom	ation	B11	Tammy Mah-Fraser, Executive Director, and Kemi Olarotimi, Business Associate, Alberta Innovates, Canada	VOX 3-5		
2:00-13:00		Networking lunch, Exhibition, Interactive Zone & Ask The Experts (EDGE Team) (1 hour)						
		Mal	ke your wa	y to your chos	en breakout			
emo sessio	ns: D5	and D6, and Breakouts: B15 - B22			Speaker	Room		
13:10-14:10 1 hour demo	D5	Finance Tools Demo Hour (Advanced)		Choose: D5 OR	Mat Davis, Research Information Manager, University Hospitals Dorset NHS Foundation Trust, and Stevie Barre, Programme Manager, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton	VOX 1&2		
13:10-13:40	B12	Reporting Smarter, Not Harder (What We Did, V Do Now, What We Are Going to Do)			Nick Allison, Research Data and Performance Analyst, Royal Free London NHS Foundation Trust	VOX3		
30 mins breakouts	B13	EDGE Co-ordinator's Playbook: Empowering Cha Process Improvement	ange and	B13 PLUS	Ellis Bramall, EDGE Project Coordinator, York and Scarborough Teaching Hospitals NHS Foundation Trust	VOX 4&5		
13:45-14:15 30 mins breakouts	B14	Dungeons and Data – Battling Research Monsters EDGE	s Using	B14 or	Jonathan McGregor, Research Management and Governance Lead, The Walton Centre NHS Foundation Trust	VOX3		
	B15	Embedding EDGE & Power BI - Monitoring and M Clinical Trials	Managing B15		Pardeep Janjua, Research Systems and Data Officer, and Charlotte Trinham, Governance Manager, Sandwell and West Birmingham NHS Trust	VOX 4&5		
4.15-14.30	Coffee break, Exhibition & Interactive Zone (15 mins)							
14:35-15:35	D6	Forms & Fields Demo Hour (The Basics)		Choose: D6	Kate Ames and friends, Salisbury NHS Foundation Trust	VOX1&2		
14:35-15:05 30 mins breakouts	B16	How EDGE Promotes Better Working Between Pharmacy	R&D and Choose: B16 or		Ben Jones, Clinical Research Practitioner, Walsall Healthcare NHS Trust, and Lisa Stanton, Clinical Trials Pharmacy Technician, The Dudley Group NHS Foundation Trust	VOX3		
	B17	Streamlining the Signature Process Using the El Delegation Log	ectronic	B17	Luke Atwill, R&D QA Officer, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust	VOX 4&5		
15:10-15:40	B18	Q&A: Implementing Finance on EDGE		PLUS	EDGE Community Users	VOX3		
30 mins breakouts	B19	Make Forms and Workflows Work for You	B18, B19 or B20		Tilly Grocott, Research Support Team Leader, Midlands Partnership NHS Foundation Trust	VOX 4&5		
	B20	We Are the EDGE Champions			Rachael Pulham, R&D Project Manager, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust	Boardroom 1		
		Make y	our way to	VOX 3 for the	closing (5 mins)			
5:45-16:00	Day 2 Closing remarks (15 mins) Professor James Batchelor, Director, Clinical Informatics Research Unit, University of Southampton and Fergus Walsh, BBC Medical Editor V							